Documentaire ‘Jennifer Tee – Biënnale van São Paulo 2004’

In 2004 maakte ik samen met Danila Cahen en Femke Lutgerink, in het kader van Quarantine Series, een filmisch portret van de kunstenaar Jennifer Tee. We volgden haar tijdens de voorbereidingen van haar deelname aan de Biënnale van São Paulo in 2004.

PERSBERICHT

JENNIFER TEE OP DE BIENNALE VAN SAO PAULO
Documentaire van Quarantine Series
Vertoning: donderdag 14 oktober 20:00 uur in SMCS op 11

In 2003 ging Quarantine Series naar Venetië om een ‘home-made documentary’ te maken over de Biënnale van Venetië. Dit jaar gaan we naar Brazilië om een documentaire te maken over de deelname van Jennifer Tee aan de 26th Bienal de Sao Paulo, die plaatsvindt van 25 september tot en met 19 december 2004.

São Paulo Bienale
De Bienal de São Paulo wordt beschouwd als één van ‘s werelds meest belangwekkende evenementen op gebied van de hedendaagse kunst. Overkoepeld thema van deze 26e editie, getiteld ‘Image Smugglers in a Free Territory’ en samengesteld door Alfons Hug, is het idee van niemandsland, oftwel het gebied waarin ‘artists create a power-free zone and, as such, a counter-world running opposite to the existing one’. Het concept van Alfons Hug is op te vatten als een pleidooi voor de utopische, vrije ruimte die kunst inneemt, zowel in geografische, politieke als esthetische zin. Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door kunstenaar Jennifer Tee, op uitnodiging van curator Stijn Huijts (directeur Het Domein, Sittard).

Jennifer Tee
Het werk van Jennifer Tee (Arnhem, 1973) begeeft zich in het schemergebied waarin de gewone, tastbare werkelijkheid overgaat in een parallele, onverklaarbare en raadselachtige wereld. Haar tentoonstellingen hebben vaak de vorm van omvangrijke installaties – bestaande uit videos, dia’s, fotoprints, geluid, sculpturale objecten – en worden meestal geinitieerd door een performance.

“Elke opening, of zo mogelijk elke tentoonstelling, moet een soort ‘event’ of ‘festival’ zijn, een unieke gebeurtenis. Een festival is een moment van intensiteit dat betekenis en vorm geeft aan het leven. Het is mijn bedoeling om een verbinding tot stand te brengen tussen de bezoekers, de ruimte en de objecten, waardoor een tijdelijk bevrijdend moment wordt ervaren (…) en een tijdelijk eenheid wordt gezocht tussen leven en bewustzijn.”

In Sao Paolo zal Jennifer Tee een nieuwe totaalinstallatie creëren, getiteld [Feasting on the] E*V*O*L*E*Y*E-LAND*S*-END an Outburst of Passion in Limbo.

Documentaire
De documentaire van Quarantine Series zal worden gedraaid in de week voorafgaand en tijdens het openingsweekend van de Biennale (20 sept – 27 sept. 2004 ) en zal zich focussen op het project van Jennifer Tee. Hoe komt het werk tot stand? Wat zijn Tee’s intenties? Wat zijn de reacties van het publiek? Welke relatie gaat het aan met Sao Paulo? En wat is de relatie met het overkoepelende thema van de Biennale?

Makers: Danila Cahen, Femke Lutgerink en Nina Folkersma
Montage: Ryan Oduber
Adviseur: Rob Schröder