Emergent: De Burgemeester van Veurne

Op uitnodiging van EMERGENT in Veurne (België) stelde ik in de zomer van 2015 een groepstentoonstelling samen, met co-curator Anne-Françoise Le Suisse, gebaseerd op het boek ‘De Burgemeester van Veurne‘ van George Simenon.

De psychologische roman ‘De Burgemeester van Veurne’, gepubliceerd in 1939, beschrijft de opkomst en val van Joris Terlinck, de zoon van een arme garnalenvisser die zich opwerkt tot directeur van de sigarenfabriek en burgemeester van het West-Vlaamse stadje Veurne. Aanleiding voor de tentoonstelling is de onlangs verschenen Nederlandse vertaling door Rokus Hofstede bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Traag maakt Simenon het drama van de burgemeester zichtbaar. In taferelen, zonder uitleg. Hoe hij zijn gehandicapte dochter voedsel brengt. Hoe hij in Oostende koestering zoekt. Simenon doet dat met zo veel inleving en voorzichtige afstandelijkheid dat niemand die het boek ooit heeft gelezen die titel nog kan horen zonder een kleine krak in het hart.” – Anna Luyten, De Morgen, 27 mei 2015

Deelnemende kunstenaars

Selectie Nina Folkersma
Eylem Aladogan (NL, 1975)
Dirk Braeckman (BE, 1958)
Arjan van Helmond (NL, 9171)
Paul Kooiker (NL, 1964)
Lucas Lenglet (NL, 1972)
Ina van Zyl (SA, 1971)

Selectie Anne-Françoise Le Suisse
Tom Callemin (BE, 1990)
Michael Dans (BE, 1971)
Pierre Gérard (BE, 1966)
Benjamin Monti (BE 1983)
Anne Wenzel (NL, 1972)
Marie Zolamian (BE, 1975)

Opening
zondag 5 juli 2015, 11:00 uur
met literaire namiddag en filmscreening

Vzw EMERGENT is een non-profit plek voor hedendaagse kunst in Huis de Valk in Veurne, die functioneert als galerie en als vereniging. Enerzijds betracht Emergent solo- en groepstentoonstellingen van een hoge kwaliteit te presenteren, met inbegrip van de (co-)productie van nieuwe creaties en een uitnodigende discursieve context. Anderzijds bestaat Emergent uit een vriendenvereniging, die als een platform voor hedendaagse kunst wil fungeren, in een streek die op dit vlak weinig traditie heeft. In ruil voor hun steun kunnen leden van de vereniging deelnemen aan rondleidingen, lezingen, uitstappen en kunstreizen.