De Grote Kunstshow Leiden

Na eerdere succesvolle edities organiseerde ik op zondag 11 juni samen met Johan Idema voor de 6e keer – en mijn laatste keer – De Grote Kunstshow. Ditmaal met werken uit de collectie van Museum De Lakenhal in de Leidse Schouwburg. We presenteerden werken van onder meer Barbara Visser, Jan van der Ploeg, Roy Villevoye, Henri Jacobs en Theo van Doesburg.

Collectie Museum De Lakenhal in De Grote Kunstshow_3

De Grote Kunstshow
De Grote Kunstshow biedt een verfrissend alternatief voor het museum. Bezoekers lopen niet langs de kunst, maar krijgen de werken één voor één gepresenteerd op het theaterpodium. Tijdens een anderhalf uur durende voorstelling worden de verrassende verhalen achter de werken tot leven gewekt met voordrachten, interviews, monologen, licht en muziek. Eerdere edities van De Grote Kunstshow in Amsterdam en Rotterdam waren een groot succes. “Fris, aantrekkelijk en vernieuwend”, kopte de Volkskrant.

Leidse editie
Het succes van de voorgaande versies is de aanleiding voor een ambitieus vervolg: een speciale editie in Leiden met werken uit de collectie van Museum De Lakenhal. Tijdens de renovatie en vernieuwing van het museum zijn tien topstukken uit de collectie eenmalig te zien in de Leidse Schouwburg. Daarbij sluit één van de geselecteerde kunstwerken ook aan bij het jubileumprogramma rondom De Stijl.

De presentatie van De Grote Kunstshow is in handen van de Vlaamse schrijfster en improvisatie-actrice Katrijn van Bouwel. Daarnaast verwelkomen we diverse gastsprekers, onder wie Sacha Bronwasser, kunstcriticus van de Volkskrant, en acteurs, schrijvers en een zanger(es) uit het ensemble van muziektheatergezelschap De Veenfabriek uit Leiden

Drie voorstellingen
De Grote Kunstshow wordt driemaal opgevoerd in de Leidse Schouwburg op zondag 11 juni 2017 om 11.00, 14.00 en 16.00 uur. De editie in Leiden is de derde in een reeks met kunstwerken uit Nederlandse museumcollecties, na de succesvolle edities met het Gemeentemuseum Den Haag (september 2016) en het Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem (december 2016).

De Grote Kunstshow is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema en curator Nina Folkersma, in samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam. De Grote Kunstshow in Leiden wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds Leiden.