shortlist Venetië Biënnale: Jennifer Tee

Het voorstel dat ik samen met Hilde de Bruijn indiende voor het Nederlands paviljoen op de 57e Biënnale van Venetië in 2017 werd geselecteerd voor de shortlist. Ons voorstel was een solopresentatie van Jennifer Tee.

P1070003

Ons plan, getiteld Mirror Plane – Twin Plane, behelsde een aantal ingrepen in de ruimte van het paviljoen, de productie van nieuwe sculpturale werken, een monumentaal textiel werk en een serie live performances. Tezamen zouden de werken een immersive installation vormen waarmee het paviljoen werd getransformeerd tot een ‘bezielde ruimte’. Letterlijk en figuurlijk: een ruimte die werd ingenomen door een ziel, een soul in limbo. Tot op heden speelde deze figuur voornamelijk een metaforische rol in het werk van Jennifer Tee. Tijdens de Biënnale van Venetië zou the soul in limbo voor het eerst verbeeld en belichaamd worden.

Het paviljoen zou fungeren als een setting voor een doorlopende choreografie van performances. Het plan was om dagelijks, gedurende het merendeel van de dag één tot vier performers in het paviljoen aanwezig te laten zijn. De performances zouden worden uitgewerkt in samenwerking met choreografe Nicole Beutler (NBprojects).

De jury schreef over ons voorstel:
“Jennifer Tee’s werk is visueel aantrekkelijk en inhoudelijk gelaagd. In haar praktijk combineert zij abstracte vormen met mystieke concepten en rituelen en geeft zij een antwoord op het actuele dogma van de ratio. De plannen voor het paviljoen beloven een uitdagende multidisciplinaire tentoonstelling die ook goed communiceert naar een breed publiek.”

venice_jennifer_01

De andere plannen die waren geselecteerd voor verdere uitwerking:
– een tentoonstelling van Melanie Bonajo door curatoren Emma Panza en Maaike Gouwenberg;
– een tentoonstelling van Erik van Lieshout door curator Francesco Stocchi;
– een tentoonstelling van Renzo Martens met een curatorial advisory team bestaande uit Charles Esche, Charles Tumba en Els Roelandt;
– een tentoonstelling van Wendelien van Oldenborgh door curator Lucy Cotter

Lees hier het artikel in NRC Handelsblad over de 5 uitgewerkte voorstellen.

Op 20 mei maakte de jury bekend dat Wendelien van Oldenborgh is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen.

venice_pictures_1_annie10