Oude Kerk: Once in a Lifetime

In samenwerking met de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond heb ik een tentoonstelling samengesteld over de vergankelijkheid van het leven.

Folkert-de-Jong_staand_-foto-Robert-Glas-300x400

Once in a Lifetime
Oude Kerk, Amsterdam
11 mei  – 28 augustus 2016
www.oudekerk.nl
www.onceinalifetime.nu

De tentoonstelling bevat nieuw en bestaand werk van acht kunstenaars. Aan vier van hen (*) is gevraagd om speciaal voor de tentoonstelling een nieuw werk te produceren.

Kunstenaars
Daniëlle van Ark  (NL, 1974) *
Michaël Borremans (BE, 1963)
Stan Brakhage (US, 1933-2003)
Amie Dicke (NL, 1978) *
Folkert de Jong (NL, 1972)
Job Koelewijn (NL, 1962) *
Muntean/Rosenblum (AT/IS, 1962) *
Yehudit Sasportas (IS, 1969)

Michael Borremans_staand_foto Robert Glas
Michael Borremans, Everything Falls (foto Robert Glas)

De titel Once in A Lifetime is afkomstig van het bekende nummer van de Talking Heads  dat handelt over de halfbewuste manier waarop mensen door het leven gaan en zich door toevalligheden laten leiden tot waar ze zijn. Het hier en nu wordt beschreven als een sleur (‘letting the days go by’) en de conclusie is dat er niets verandert (‘same as it ever was’).

De tentoonstelling is een oproep om juist wél bewust te leven, om je bewust te zijn van het cruciale wezen van het menselijk bestaan, namelijk dat elk moment tijdelijk is. De tentoonstelling wil het vergankelijke tonen als een kracht in het leven. Alles is tijdelijk, alles verandert en alles gaat voorbij. Niet alleen schoonheid en vreugde, maar ook verdriet en pijn. Dat is soms geweldig en soms verschrikkelijk. Het is wat ons leven eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar maakt.

Het gaat om het moment, het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is en in deze tijd van eeuwige heropvraagbaarheid van bestanden zijn unieke bestaan ontleent aan dat wat zich bevindt, voltrekt, openbaart en ontvouwt op dit ene moment op deze ene plaats.
– David van Reybrouck

Publieksprogramma
De tentoonstelling wordt begeleid door een uitgebreid publieksprogramma met bijzondere rondleidingen, lezingen, debatten, films en workshops. Met het randprogramma willen wij bezoekers uitnodigen om na te denken over vergankelijkheid en de duiding daarvan in hun dagelijkse leven.

Vergankelijkheid is een relevant thema in het persoonlijke leven van mensen, zeker nu we steeds ouder worden. Met je eigen eindigheid en die van anderen kunnen omgaan, is een belangrijk aspect van goed ouder worden en een waardig levenseinde. Maar vergankelijkheid gaat niet alleen over ouder worden, verlies en doodgaan. Vergankelijkheid is leeftijd-overstijgend. Iedereen is immers vergankelijk, los van hoe oud je bent. Oriëntatie op hoe om te gaan met kwetsbaarheid (mensen en dingen gaan letterlijk kapot) en tragiek (de onontkoombaarheid van dit gegeven) is iets dat je gedurende je hele leven blijft doen.

Oude Kerk en Humanistisch Verbond
Once in a Lifetime is een uniek samenwerkingsproject tussen de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond. Als frisse nieuwkomer in de wereld van de hedendaagse kunst heeft de Oude Kerk in een mum van tijd een helder en sterk profiel ontwikkeld, gericht op de verbinding van hedendaagse kunst, historie en bezinning. Tegelijkertijd biedt de Oude Kerk – als oudste gebouw van Amsterdam – een uitdagende tegenhanger van het thema ‘vergankelijkheid’. Het feit dat de tentoonstelling gezamenlijk wordt georganiseerd door de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond in een religieus gebouw is prikkelend en uitdagend. Beide organisaties moeten zich verhouden tot het historische gebouw en zijn religieuze context. De een realiseert dit via hedendaagse kunst, de ander middels het humanistisch gedachtengoed. Naast de spanning die hedendaagse kunst al teweegbrengt binnen dit culturele erfgoed, is er ook een overduidelijk spanningsveld tussen de religieuze omgeving en de seculiere insteek van de tentoonstelling. Dit spoort direct aan tot verdieping en maatschappelijke discussie.

Lees hier het artikel in Human #2, 2016
Lees hier de recensie in Metropolis M
Lees hier een mijn openingswoord en hier een interview met mij over de tentoonstelling

 

Amie Dicke_staand_foto Robert Glas
Amie Dicke, Soaps (foto Robert Glas)
Danielle van Ark_installatie_foto Robert Glas
Danielle van Ark, La Mémoire Collective (foto Robert Glas)
Job Koelewijn_staand_foto Robert Glas
Job Koelewijn, Celebration (foto Robert Glas)
Muntean Rosenblum_Untitled_foto Robert Glas
Muntean Rosenblum, Untitled (foto Robert Glas)