Adviescommissie Kunst Noord/Zuidlijn

Sind begin 2012 ben ik lid van de adviescommissie Kunst Noord/Zuidlijn, onder leiding van Saskia Bruines, die de Gemeente Amsterdam adviseert over de kunstwerken die gerealiseerd gaan worden in de metrostations van de nieuwe Noord-Zuidlijn.

Amsterdam kent een lange traditie van kunst in de openbare ruimte. De Gemeente zet deze traditie voort in de nieuwe metrolijn, die dagelijks 185.000 reizigers in 16 minuten van Noord naar Zuid zal brengen. Op alle 8 metrostations zullen kunstwerken in opdracht worden gerealiseerd door nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars. De stations zijn een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten. De artistieke begeleiding van het traject wordt verzorgd door QKunst.

Zomer 2014 is de definitieve selectie van kunstenaars afgerond door de adviescommissie. Dit is zijn kunstenaars per station:

  • Station Noord: Harmen Liemburg
  • Station Noorderpark: Persijn Broersen & Margit Lucáks
  • Centraal Station (metrohal): Jennifer Tee
  • Centraal Station (kathedraal): David Claerbout
  • 
Station Rokin: Daniel Dewar & Grégory Gicquel
  • Station Vijzelgracht: Marjan Laaper (via Ramses Shaffy Art Project)
  • Station De Pijp: Amalia Pica
  • Station Europaplein: Gerald van der Kaap

Meer info:

13516195_10153701872108657_7434374461619354724_nOntwerp voor Centraal Station van Jennifer Tee – Tulpen Palepai